23948sdkhjf

Dagligvaregigant om butiksdød i Nordjylland: Vi åbner flere butikker end vi lukker

Butikkerne lukker gang på gang, men Dagrofa mener, udviklingen går i en anden retning. Hvad er forklaringen, og hvad skal der til for at fastholde dagligvarebutikkerne?

I sidste uge meddelte købmand Peter Leth, at Spar-butikken i Vestbjerg må lukke.

For mindre end en måned siden annoncerede Min Købmand i Ravnkilde også sin lukning. Det har Nordjyske berettet om. De er dog langt fra de eneste, da dagligvarebutikker efterhånden lukker på stribe i Nordjylland.

Men ifølge Dagrofa er virkeligheden dog ikke så sort, som den først ser ud.

- Det er rigtig trist for både medarbejdere og kunder, at Spar Vestbjerg nu lukker ned, og vi er ærgerlige på deres vegne. Det sker desværre, at dagligvarebutikker må lukke, men heldigvis åbner vi flere butikker, end vi lukker i disse år.

- Fordelt på Spar og Min Købmand har vi i år åbnet mere end 20 butikker, mens vi kun har måttet lukke nogle ganske få, siger Morten Vestberg, kommunikationsdirektør i Dagrofa.

"Koncept, der fungerer godt"

En af forklaringerne kan være, at Dagrofa springer til, når andre kæder lukker deres butikker. Men hvis Coop ikke kan få det til at løbe rundt, hvordan kan Dagrofa så?

- Vi har ingen trylleformular, men vi har et koncept, der fungerer godt. Jeg skal ikke udtale mig om andres forretningsmodeller, men vi står stærkt med Min Købmand i byer, hvor der kun er én dagligvarebutik, har Brian Videbæk, ejendomsudviklingsdirektør i Dagrofa, tidligere forklaret til Nordjyske.

Han peger også på, at det kan have noget at gøre med, at købmændene selv har en hånd med på kogepladen, og det betyder noget for deres pengepung, hvordan det går.

- Et vigtigt element er også, at vi har mere end 200 gule priser. Det er priser, der kan blive rettet hver uge for at matche discountbutikkerne. Selvom købmændene bestemmer meget selv, kan de ikke skrue på de gule priser – her skal kunderne være sikre på, at vi matcher de andre, siger Brian Videbæk.

En anden ting, som kan spille ind, er, at mange butikker i byerne er nedslidte, og borgerne selv skal hjælpe med at finde penge til en renovering. Her går Dagrofa også ind og hjælper med renoveringen.

Det har været tilfældet i Lendum, hvor den tidligere Dagli’ Brugsen blev til en Min Købmand, da de selv har besluttet at forlade Coop.

Borgere får længere og længere til dagligvarebutikker

En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at 229.000 borgere i 2022 havde fem kilometer eller mere til nærmeste dagligvare-indkøb. I 2012 var antallet 194.000.

Det skyldes ikke mindst, at antallet af dagligvarebutikker i Danmark er faldet fra 4.470 i 2012 til 3.960 i 2022.

Ifølge Dagrofa er der de senere år poppet op mod 100 borgerdrevne mindre supermarkeder op uden for de største byer og det skyldes borgerdrevne supermarkeder.

- Disse butikker åbner typisk, fordi den eksisterende dagligvarebutik er lukningstruet eller måske allerede lukket. Borgerne indsamler i fællesskab midler – og en ny butik åbner, forklarer dagligvaregiganten.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073